WARM WELKOM: STADSBROUWERIJ 013; VAN GRAAN EN MEEL NAAR HOP EN GERST

WARM WELKOM: STADSBROUWERIJ 013; VAN GRAAN EN MEEL NAAR HOP EN GERST

Het prachtige monumentale pand uit 1935, te vinden aan de Piushaven, is van binnen nog flink in aanbouw. Maar de visie is er. De brouwerij combineert het brouwen namelijk met horeca. Er komt een grote bar met maar liefst 20 tappunten en er komen zitplaatsen vanwaar je direct de brouwerij inkijkt door een grote glazen wand. Daarnaast kun je er ook een lekker hapje eten, met gerechten van lokale producten en hoge kwaliteit die bereidt zijn met de eigen gebrouwen bieren. Maar de focus ligt wel echt op het drinken.

 

De twee mannen, David en Youri, hebben al een stadsbrouwerij opgezet in Eindhoven, maar ze garanderen mij ervan dat die helemaal los staat van Stadsbrouwerij 013. De brouwers, bieren en recepten zijn helemaal gemaakt voor en gericht op Tilburg. Daarnaast wil David zijn historische achtergrond doorvoeren in de bieren. Ze moeten iets gaan zeggen over de historie van Tilburg. De bieren worden vernoemd naar Tilburgse plekken, waar je dan op het etiket meer over kunt lezen. Zo komt er een ‘Den Ophef’ dubbelbier, vernoemd naar Den Ophef brug in de Piushaven en is Kruikje Blond een ode aan de kruikenzeiker.

 

Dit alles laat zien dat het een echte stadsbrouwerij wordt. Ze willen met hun bieren Nederland niet veroveren, maar juist iets doen voor onze stad. Er komen proeverijen en rondleidingen, ze willen evenementen organiseren in de Piushaven en vooral heel veel samenwerken met andere Tilburgse brouwerijen en horeca.

 

Qua smaken willen ze met hun bieren, juist in deze turbulente speciaalbiertijden, een beetje terug naar de basis. Een blond, dubbel, tripel en wit die vanaf de eerste slok herkenbaar is. En een IPA en Russian Stout. Dat wordt de vaste basis, daarnaast zijn ze ook niet te beroerd om te experimenteren met seizoensbieren zoals, saisons, vruchtenbieren, barley wines en barrel aged bieren. Dus een vast assortiment met basisbieren en daarnaast genoeg specials. Ze verwachten hiermee maximaal 14 van hun 20 taps te kunnen vullen, uit de overige 6 zal bier van andere (lokale) brouwers vloeien.

Nog gaver; je kunt als Tilburger ook echt participeren in de stadsbrouwerij. Begin mei komt er een crowdfundactie waarmee je kan investeren in de brouwerij, ook als je een wat kleiner budget hebt. Naast dat je een mooi rendement krijgt op je investering wordt je ook ambassadeur van de brouwerij. En dit brengt leuke extra’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan een jaarlijkse fles jubileumbier, deelnemen aan het proefpanel voor nieuwe bieren en op de gastenlijst komen van het jaarfeest. Zo word je dus echt onderdeel van de brouwerij.

Kortom, Stadsbrouwerij 013 wordt een échte Tilburgse brouwerij. In al hun doen en laten. Met bieren zo lekker dat je er niet één, maar vijf van wil drinken. Medio juni verwachten ze open te gaan.

 

 

Bron: https://www.wijzijntilburg.nl/stadsbrouwerij-013-van-graan-en-meel-naar-hop-en-gerst/X