Tilburg Textielstad
Maar liefst zeven keer per week arriveert er in Tilburg een goederentrein, helemaal vanuit de grote stad Chengdu, China. Maar liefst 12000 kilometer hiervandaan.
De grond in Tilburg was vroeger nogal arm. Het was echt een zandgrond waar gewassen maar moeilijk konden gedijen. Het landschap bestond uit zandvlaktes met heide, terwijl de grond bij de beddingen van rivieren het best geschikt was om gewassen te verbouwen.
Steeds meer boeren gingen schapen houden, en de mest die zij produceren en verspreiden over de heide is erg vruchtbaar. Zo kon men het land wat geschikter en rijker maken.
Neveneffect: heel veel schapen, betekent automatisch ook heel veel wol! Zo werd bij de mensen thuis heel kleinschalig textiel geproduceerd met het wol van schapen. De Industriële Revolutie zorgde dat de dorpen wat dichter naar elkaar toe groeiden, en werd het kleinschalig produceren van textiel naar de grote fabrieken verplaatst: zo werd Tilburg een echte textielstad!
Belangrijkste route tussen Oost en West
Aan koning Willem I hebben we een nog verdere verbetering van de logistieke functie van Tilburg te danken. Hij wilde in het hele land een wegennetwerk aanleggen. De oude weg van Den Bosch naar Breda kwam, mede door het pleiten van de boeren en textielbaronnen, door Tilburg te liggen (de Oude Bredase weg). Na het bouwen van deze weg kwamen ook al gauw plannen om hier een haven aan te leggen, ten gunste van de industrie. Vanwege de crisis die toesloeg moest men deze plannen helaas laten varen, maar Tilburg heeft wel altijd de rol van logistiek centrum gehouden en nu al helemaal!
Dat heeft alles te maken met het treinspoor van China naar het Westen, de Silk Road. Eeuwenlang was de zijderoute de belangrijkste verbinding tussen Oost en West, voor het vervoeren van de kostbare zijde. Het was bijvoorbeeld nodig om de zijlen te maken voor de schepen! (Zoals in de Piushaven;). Zijde werd alleen in het Oosten gemaakt, totdat twee monniken stiekem zijderupsen in hun wandelstokken mee naar het Westen smokkelden… Ook andere luxeproducten zoals, satijn, porselein, diamanten, en zelfs olifanten en kamelen werden via de zijderoute vervoerd. Tegenwoordig ligt onze mooie stad Tilburg zelfs op de route. Een trein die vanuit China aankomt in Tilburg, dat is de nieuwste realiteit waar we enorm trots op zijn!
Uitwisseling van culturen
Maar de handelsroute was veel meer dan alleen een uitwisseling van goederen, het was ook een manier van het verspreiden van cultuur, opvattingen, religies en ideeën!
En dat gaf ons nieuwe ideeën. Zo inspireren we onze nieuwe bieren op andere culturen, qua bierstijl maar ook qua ontwerp. We hebben drie bieren gebrouwen die we afvullen op prachtige 44cl blikken. Een Oaked Tripel met cognac, een dubbel NEIPA en een Russian Imperial Coffee Stout.
Een trailblazer is een innovator. Vroeger (en nog steeds) noemden ze iemand die een nieuwe weg aanlegde, door het wilde land, een trailblazer. Echte trailblazers van de zijderoute waren voor ons Marco Polo en Columbus.
Deze krachtige tripel heeft zich laten inspireren door Frankrijk. In de 16e eeuw was de stad Lyon namelijk het zijdecentrum van Europa. Ruim honderd jaar later werd er in de streek Cognac witte wijn gedestilleerd en opgeslagen op houten vaten. Cognac als sterkedrank was geboren, en net zoals zijde, was dit in die tijd echt iets voor de rijken.
Wij hebben een tripel gebrouwen en deze gerijpt met cognac hout. Hout in het bier, in plaats van bier op het hout! In deze Oaked tripel van 8,5% proef je een subtiele fruitigheid uit de mouten. De moutigheid is zeer krachtig en heeft een bitter randje. Het bitter wordt versterkt door het zoete uit de cognac, die je bij de eerste slok al komt toewaaien. De tannines uit het hout maken het helemaal af!
Vroeger, in de tijd van de zeevaart tussen Engeland en India, moest er een manier bedacht worden om het bier langer houdbaar te maken. De oplossing: extra hop in de vaten!
Nu is het niet meer nodig om langer te conserveren, maar gebruiken we hop voor alle goede eigenschappen die zij heeft! De fruitexplosie die je proeft in dit bier, heb je aan haar te danken. Fruitig en fris. Citrussmaken zoals grapefruit, tropisch zoals ananas… om geen genoeg van te krijgen.
Hazy Juicy Double NEIPA lets go! Een tussenstHOP in Tilburg maken is altijd een goed idee…
Over deze bierstijl doen er verschillende verhalen de ronde. Zo zou de Russische keizer Peter I in de 17e eeuw gek zijn geworden op de porters en stouts uit Londen. Dit bier wilde hij ook in Rusland! Maar voor de lange reis moest het wel een stuk sterker gebrouwen worden. Naast de Engelse porter ontstond de Russian Imperial Stout, welke voornamelijk werd gedronken als edele drank aan het hof.
Even heilig voor ons is koffie, en dus brouwden we deze stout met de koffie van Kraft uit Eindhoven. De fruitigheid uit de koffiebonen proef je in de nasmaak en bij de eerste slok word je overspoeld met koffie! De stroperige stout, zijdezacht met veel zoetigheid, is bijna een dessert!
Stop and smell the Yasmin. Fris door de tarwe, bloemig zoet van de jasmijn en hoppen en heerlijk dorstlessend door de thee. Voor de reiziger die de reis zélf als bestemming heeft.Jasmijn begon haar reis in de Himalaya en haar naam komt uit het Perzisch en betekent ‘Geschenk van God’.Drink dit geschenk als smaakvolle dorstlesser, maar let op; met haar 7,5 % brengt ze je snel haar hoge pieken.
Pas sinds dit jaar rijdt er een vrouwelijke machinist op de Thalys naar het zuiden; La Primera Operadora is de eerste vrouwelijke machinist en dat vieren we met dit bier. Onze favoriete Spaanse likeur geeft deze barley wine een aroma met vanille, citrus en specerijen, gedroogd fruit en karamel. Verwarmend als de Spaanse zon, verleidelijk als de Fandango en bedwelmend passievol als de Spanjaarden zelf.
Drink dit bier bij een desert zoals Crema catalana of tijdens een zwoele zomeravond.
Leave a reply