Nieuwsartikel van Brabants Dagblad:
TILBURG – Huib van der Stam (46), brouwmeester van de Tilburgse Stadsbrouwerij 013, brouwt zijn biertjes met natuurlijke ingrediënten en vooral niet te veel poespas. Met zijn nieuwe creatie ‘Grand Mal’ wil hij epilepsie onder de aandacht brengen, waar zijn dochtertje Juno (4) aan lijdt. ,,We leven continu in spanning. Bij elke aanval zijn we bang om ons kind te verliezen.’’
Als Van der Stam aanschuift bij Stadsbrouwerij 013 aan de Tilburgse Piushaven voor een gesprek legt hij twee A4’tjes met krabbels voor zich neer. ,,Ik kan nogal chaotisch zijn, op deze manier zorg ik dat ik je niets vergeet te vertellen.’’
De ingetogen brouwmeester vertelt liever over zijn kinderen of over bier, niet over zichzelf. Als dat dan toch moet, begint hij over een ‘nerdbrouwer’ die van formules en scheikunde houdt, en niet die ‘hipsterbrouwer’ van tegenwoordig. ,,Ik maak al meer dan vijfentwintig jaar bier. Het werken met exclusieve ingrediënten en het behouden van een constante kwaliteit, daar draait het bij mij om.’’
Lees het hele artikel HIER

Alcohol en epilepsie
Met zijn Grand Mal wil Van der Stam, in samenwerking met gezondheidsfonds EpilepsieNL, de neurologische aandoening meer onder de aandacht brengen. ,,Om het maar even zo te zeggen: voor veel mensen is het denk ik toch een ver-van-het-bed-show. Ze weten wel wat epilepsie is, maar niet de complexiteit ervan, en hoe slepend het kan zijn voor iemand die eraan lijdt en de mensen eromheen.’’ Het bier wordt bewust geserveerd in een blik van 44cl, om te delen en samen even stil te staan bij de aandoening.
Na de release ging Van der Stam zijn biertje samen met zijn gezin overhandigen aan de neuroloog van zijn dochter. ,,‘Alcohol en epilepsie gaat niet echt samen hè!’, zei ze met een knipoog. Daar werd samen hard om gelachen.’’
Grand Mal is te proeven bij Stadsbrouwerij 013 of te bestellen op de site, daar staat ook een link voor een financiële bijdrage voor meer onderzoek naar epilepsie.
Leave a reply