Brabants Dagblad: ‘Amsterdamse boot’ wordt Stadsbrouwerij 013 (met café)

Brabants Dagblad: ‘Amsterdamse boot’ wordt Stadsbrouwerij 013 (met café)

Vrij 24 nov: De Piushaven is rond april een nieuwe horecagelegenheid rijker. Stadsbrouwerij 013 heet de microbrouwerij met café die in de monumentale ‘Amsterdamse boot’ aan de Piushaven neerstrijkt.

In de blikvanger aan de haven wordt rond april (zo luidt de planning) een brouwerij met proeflokaal geopend. ,,We gaan er bier met een Tilburgse identiteit brouwen”, vertelt David Hendrich (49). ,,Het is een prachtig historisch pand waar we mensen ook over de stad, het bier en de locatie willen vertellen.”

 

Stadsbrouwers

Samen Youri Doreleijers is Hendrich de drijvende kracht achter de Stadsbrouwerij Eindhoven en het bijhorende proeflokaal café 100 Watt. Die zaak, in 2015 officieel geopend, is redelijk succesvol, vertelt de ondernemer. ,,Het leek ons altijd al mooi om de overstap naar Tilburg te maken, ik ken de stad goed, ik heb er vijf jaar gestudeerd.”

Even terug naar het pand zelf. Het lage deel van de ‘boot’ wordt een proeflokaal met terras aan de haven. Het deel van het pand met één verdieping wordt de brouwerij. ,,Die bestaat uit een brouwsetup van 2.000 liter en acht lagertanks van 2.000 liter.”

 

Markant pand

Het gebouw is markant. Het pand in Amsterdamse School-stijl werd in 1935 ontworpen door de veelzijdige Tilburgse architect Jos Schijvens (1908-1966). De Tilburger tekende na de Tweede Wereldoorlog voor een reeks aan gebouwen in de stad, zoals diverse kerken (onder meer de voormalige Lourdeskerk), scholen (LTS Jan Truyenlaan), bioscoop Midi, winkels (Burgemeester van de Mortelplein) en woonhuizen.

En ja: het gebouw – ooit een meelfabriek – heeft inderdaad de vorm van een boot. Met de schoorsteen als voorsteven en een stuurhuis.

 

‘Publiekstrekker’

Wethouder Berend de Vries (D66, Piushaven) is verguld met de nieuwkomer. ,,De ondernemers wilden graag in Tilburg neerstrijken. Ze werden al snel verliefd op de Piushaven. Dit wordt een mooie, nieuwe publiekstrekker.”

Na de Stadsbrouwerij 013 is er nog één horecalocatie in het havengebied over. De Vries: ,,Aan de kop van de Piushaven.” Daarnaast mag De Visserij zich nog binnen het gebied verplaatsen.

 

 

Bron: https://www.bd.nl/stadsgezicht-tilburg/horecanieuws-amsterdamse-boot-wordt-stadsbrouwerij-013-met-cafeneacute~af875fbd/X